Robinia – Robinia pseudoacacia

Robinia is een boom uit de Vlinderbloemenfamilie, die aan het eind van de lente en het begin van de zomer opvalt door de hangende trossen met witte bloemen.

De van oorsprong Noord-Amerikaanse boomsoort is genoemd naar vader en zoon Jean en Vespasien Robin, lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk. Zij plantten in 1601 een Robinia in de tuin van het Louvre in Parijs.
Robinia pseudoacacia verwijst enerzijds naar Jean Robin en anderzijds naar de Acacia. Acacia komt van het Griekse akis: doorn. Robinia pseudoacacia behoort echter niet tot het geslacht Acacia. Pseudoacacia betekent ‘lijkend op de acacia’. Men spreekt ook over witte acacia of valse acacia.

Rond 1800 is er veel Robinia aangeplant in Hongarije, veelal om erosie tegen te gaan en omdat ze ontdekten dat deze boom op zeer schrale grond goed gedijt.

Afgelopen voorjaar zijn we bij een perceel gaan kijken waar in 2015 Robinia is aangeplant. De eerste twee foto’s zijn van het aanplanten, de laatste twee van afgelopen voorjaar. Zo is goed te zien hoe snel Robinia kan groeien: jaarlijks tot wel een meter in de hoogte en een centimeter in de dikte.

RW_Blog_06-08-2106_2 RW_Blog_06-08-2106RW_Blog_06-08-2106_3RW_Blog_06-08-2106_4